top of page
Plant Biologist

המחלקה לחקלאות ויין

המחלקה המובילה בארץ בתחום חקר הפיזיולוגיה, האנטומיה המבנית, אגרוטכנולוגיה, גנטיקה, וגנומיקה של גפן, וכן בתחום טכנולוגיות היין ופיתוח כלים חדשים ליקבים. תחום הגפן הינו התחום המוביל בחקלאות באזור ההר המרכזי וככזה, נדרשת תמיכה לחקלאים בחקר התאמת האזור לזנים ספציפיים, הפעולות האגרוטכניות הנדרשות להגברת איכות הענבים והיין, שיטות השקיה מתקדמות, חישה מרחוק של מצב הכרם ועוד. בנוסף המחלקה הקימה ומנהלת יקב מחקרי בו מעובדים מגוון רחב של יינות בשנה ומעבדה מקיפה לאנליזת יין הנותנת שירותים ליקבים מרחבי הארץ. הודות לכך המחלקה צברה ידע רב והיא פתוחה לסייע לחקלאים מרחבי הארץ והעולם. 

שרותי המחקר

1. אגרוטכנולוגיה של גפן

 

  • פיתוח פרוטוקול יעיל לניקוי וירוסים במטרה לסייע לתעשייה הישראלית. בתחום זה צוות המחקר מנקה מגוון רחב של זנים, באמצעות כלים ביוטכנולוגיים, לטובת הטמעה בתעשיית היין. 

  • זיהוי זרעי ענבים ארכיאולוגיים-בוטניים,באמצעות אוסף שרידים ארכיאולוגיים שנחפרו מאתרים חשובים בישראל. 

 

2. בוטניקה יישומית

אפיון ושימוש במטבוליטים משניים של צמחים למטרות רפואיות. בתחום זה צוות המחקר מעורב בכמה מאמצים לפיתוח תרופות בוטניות ובהם:
 

  •  פיתוח תמצית נוגדת סוכרת מצמח הסירה הקוצנית ושימוש בגפת ענבים כחומר למניעת התסמונת המטבולית.

  •  תמצית נוגדת חרדה מטיון דביק.

  • פיתוח תרופה נגד סרטן השד טריפל נגטיב מצמח האמברוסיה.

  • פיתוח וניצול של מטבוליטים שניוניים שמקורם בענבים, כולל פלבנואידים ותרכובות שאינן פלבנואידים כגון רסברטרול. 

 

3. ההשפעות של פלזמה על נביטה של זרעים

פיתוח שיטה לטיפול בזרעים עם פלזמה קרה של אוויר, המראה ירידה בזווית המגע של המים עם קליפת הזרע. על סמך מחקר שהוכיח, שהטיפול בפלזמה מביא לקליטת מים מהירה יותר ושיעורי נביטה ומהירות נביטה גבוהים יותר עבור מינים שונים. מאמץ זה הוביל לפטנט בתחום, ולפרסומים בעלי אימפקט גבוה שהם הרפרנס המדעי בתחום מתפתח זה כיום.

 

4. מחקר ופיתוח טכנולוגיות יינניות חדשניות לשיפור איכות היין

 

בתחום זה פיתחנו מספר טכנולוגיות ובהם - 

 

  • פיתוח רובוט לשליטה בתהליך תסיסת היין במיכלים גדולים, כולל ערבוב, דגימה וניתוח היין תוך כדי התהליך. פרויקט זה זכה למימון של רשות החדשנות, במסגרת חברת חממה (טרנדליינס).

  •  פיתוח מערכת התבגרות היין "המיטוכונדריה" מוגנת בפטנט. מערכת זו מפחיתה באופן דרמטי את עלות ואת זמן היישון.

  • פיתוח רובוט לניקוי משקעים מחביות ללא הזזתן ממקומן וללא ריקונן. 

 

5. הוראה

יזום והקמה של לימודי מסלול היין במחלקה להנדסה כימית, בראש המחלקה עומד ד"ר דרורי מזה 5 שנים. במסלול לוקחים חלק חוקרים מנוסים מהתחום וביחד צוות המסלול כותב את ההרצאות תוכנית המעבדה והסילבוס.

 

6. משטר ההשקיה של הגפן

במחקר זה נבחן משטר ההשקיה של הגפן ובפרט לאור הקיץ הארוך בישראל, נטול משקעים. במוקד המחקר עמדה יכולתם של הצמחים להוביל ולעשות שימוש במים והשינויים במבנה ובהרכב החומרים שבגפן. נקודת הכשל של תהליך הובלת המים בצמח, מתרחשת כאשר הצמח נמצא בתנאי יובש, המתח בצינורות ההובלה של הצמח גובר, עד לרמה שהמים בצינורות ההובלה הופך לגז, בתהליך שנקרא 'קוויטציה'  וכשיש גז בלב מערכת ההובלה, הדבר פוגע בהולכת המים בצמח. בנוסף המחלקה מתמחה בתחומים נוספים ובהם -  הרכבה ירוקה בגפן, בירוא צמחים פולשים וביומכאניקה של ניתוק גרגרי גפן היין בהקשר של בציר מכאני.

7. חוקרי המחלקה

ד''ר שיבי דרורי, ישי נצר אילנה שטיין

bottom of page